Dersler (9)

İsveççe Hayvan Deyimleri




İsveççe kaç tane hayvan ismi biliyorsunuz? Diyelim ki hepsini! Peki bu hayvanlar İsveç'te ilk hangi özellikleriyle akla geliyor? ^^ Her dilin ya da ülkenin yaklaşımları farklı olabilir; hayvanların özelliklerini farklı veya benzer bir şekilde düşünüyor olabilirler ve bunun sonucu olarak aynı hayvan isimlerini içeren ama farklı anlamları olan deyimlere sahip olabilirler. Ben de düşündüm ki bu deyimleri öğrenmek ve kendi dilimizdeki deyimlerle karşılaştırmak eğlenceli olabilir ve aynı zamanda hem hayvan isimlerini hem de insanları tanımlayan bazı sıfatları da öğrenebiliriz. Bakalım hangi hayvan isimleri neleri çağrıştırıyor İsveç'te!





Arg som ett biArı gibi kızgın
Dum som en gåsKaz gibi aptal
Envis som en åsnaEşek gibi inatçı
Fattig som en kyrkråttaKilise faresi gibi fakir 
Flitig som en myraKarınca gibi çalışkan
Flitig som ett biArı gibi çalışkan
Fri som en fågelKuş gibi özgür
From som ett lammKuzu gibi uysal
Glad som en lärkaTarlakuşu gibi mutlu
Hal som en ålYılanbalığı gibi kaypak
Hungrig som en vargKurt gibi aç
Klok som en ugglaBaykuş gibi bilke
Listig som en rävTilki gibi kurnaz
Lydig som en hundKöpek gibi itaatkar
Pigg som en mörtÇamçak balığı gibi canlı
Rädd som en hareTavşan gibi korkak
Slug som en rävTilki gibi açıkgöz
Smutsig som en grisDomuz gibi pis
Snabb som en vesslaGelincik gibi hızlı
Stark som en oxeÖküz gibi güçlü
Stark som en björnAyı gibi güçlü
Stolt som en tuppHoroz gibi gururlu
Tyst som en musFare gibi sessiz
Vig som en kattKedi gibi çevik
Smidig som en kattKedi gibi esnek


İsveççe'de katır yerini eşeğe bırakmış inatçılık konusunda. Biz horoz gibi diklenmek deyimini kullanırız ama İsveç'teki horozlar gururlu duruyor demek ki. Bizde ayılar güçlüdürler ve çok yerler, ama biraz da kabadırlar. İsveç'in ayıları karizmasından henüz birşey kaybetmemiş anlaşılan, tek sıfatları güçlü olmak hala. Fare niye sessiz anlamadım ama Türkiye'deki fareler mümkünse daha da çok ses çıkarsın ki nerede olduklarını bilelim yuvalarına gidip nüfuslarını arttırmadan önce... İsveç'te tarım ve ormancılık ülkede büyük bir alan kaplıyor. Tarladaki gelinciklerden çok çekmiş olmalılar ki hızına deyim bile yapmışlar. Son olarak; arının kızgın olduğunu Türkiye'de duymadım ama kalleş olduklarını bizzat gözlerimle gördüm, masuma eziyet ediyorlar.

Resimlerdeki hayvanların hepsi İsveç'e özgü hayvanlardır. Sokakta caddede tavşan görmek mümkündür, aslında kedi ve köpek göremiyorsunuz yanlarında sahipleri olmadıkça. Ama ormanlarda vahşi kediler yaşıyorlar. Bazen yolunuza bir geyik bile çıkabilir ama onlar genelde meyve ağaçlarını tercih ediyorlar. ^^ Bu resimde de kuşlar gibi yüksekten uçan kazları görebilirsiniz.


Sizin de bildiğiniz hayvan deyimleri varsa, lütfen bizimle paylaşın! Okuduğunuz için teşekkür ederim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder